Komunikat "Awaria samochodu, skontaktuj sie z serwisem"

<<

Zabi1976

Awatar użytkownika

Posty: 23

Dołączenie: 08 Cze 2012 12:53

Miejscowość: Gliwice

Post 04 Lis 2013 22:30

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

k0s1 napisał(a):podjechałem dzisiaj na komputer z moim autem i wykazało za wysokie ciśnienie , awaria czujnika ciśnienia doładowania. Kolega boleknh miał rację co do diagnozy.
nie sprawdzałem tego w ASO więc nie na techu oplowskim. Nie potrafili mi powiedzieć więcej, czy to na 100% ten czujnik do wymiany czy nie i ewentualnie sprawdzoną diagnozę moga mi wystawić w aso, jednak skoro tak pokazało to zakładam że to jest mój problem.
doradzacie jeszcze potwierdzić to w aso czy zająć się tym tematem i zaufać diagnozie?
czy ten czujnik trzeba wymienić czy można go jakoś wyczyścić, bo czytałem coś na forum vectry że niby wystarczy przeczyścić lub sprawdzić kable.
w serwisie (tam gdzie sprawdzali) dostałem informację że wymiana czujnika (bosch) 250 zł + robocizna, nie wiem ile bo nie wiedzą czy jest łatwo/trudno dostepny ten czujnik. Wymieniać czy spróbować go reanimować?
Jeśli wymieniać może ktoś ma namiar na taki czujnik, może taniej? czy samemu dam rade to zrobić czy serwis?

Możesz koledze boleknh pogratulować diagnozy.Bo ten komunikat mógł oznaczać wszystko. Ja osobiście bym to wymienił ,bo po czasie znów ci może się pokazać i znów komp znowu wydatek za diagnozę a 250 zł to nie aż tak duża kasa zobacz może są jakieś zamienniki.Decyzja należy do ciebie.Daj znać co zrobiłeś i jaki kod błędu wykazała ci diagnoza ;)
<<

k0s1

Posty: 72

Dołączenie: 16 Cze 2010 22:46

Post 04 Lis 2013 23:42

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

co do diagnozy to miałem na myśli opis problemu założyciela postu, bo sam komunikat awaria pojazdu to już mi się pojawił parę razy i za każdym razem to coś innego. Generalnie masz rację nie jest to duży wydatek, ale wkurza mnie to że samochód ma 3 lata i od czerwca wymieniłem rurę od turbo, akumulator i świece. Wydałem na to ponad 1700 zł więc każde dodatkowe 200 czy 400 zł jest już frustrujące. Dlatego szukam tańszego rozwiązania. Człowiek kupuje nowe auto a tu po 3 latach złom.
Poza tym nie mam 100% pewności czy to ten czujnik, bo nie ASO mi to diagnozowało i na komputerze ( chyba bosch) pokazało tylko czujnik ciśnienia doładowania bez żadnego kodu. Więc myślę że jak wyczyszczę to będę miał pewność czy dalej wali błędem czy na jakiś czas się uspokoiło i to był właśnie ten problem.

Forum Opel Insignia poleca:

<<

Zabi1976

Awatar użytkownika

Posty: 23

Dołączenie: 08 Cze 2012 12:53

Miejscowość: Gliwice

Post 05 Lis 2013 12:23

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

k0s1 napisał(a):co do diagnozy to miałem na myśli opis problemu założyciela postu, bo sam komunikat awaria pojazdu to już mi się pojawił parę razy i za każdym razem to coś innego. Generalnie masz rację nie jest to duży wydatek, ale wkurza mnie to że samochód ma 3 lata i od czerwca wymieniłem rurę od turbo, akumulator i świece. Wydałem na to ponad 1700 zł więc każde dodatkowe 200 czy 400 zł jest już frustrujące. Dlatego szukam tańszego rozwiązania. Człowiek kupuje nowe auto a tu po 3 latach złom.
Poza tym nie mam 100% pewności czy to ten czujnik, bo nie ASO mi to diagnozowało i na komputerze ( chyba bosch) pokazało tylko czujnik ciśnienia doładowania bez żadnego kodu. Więc myślę że jak wyczyszczę to będę miał pewność czy dalej wali błędem czy na jakiś czas się uspokoiło i to był właśnie ten problem.

Ale podpinałeś go pod kompa jak za darmo to ok,możesz spróbować go reanimować.Bo jak za każde podpięcie masz płacić to gra niewarta świeczki,w ASA 160zł podpięcie i zweryfikowanie błędu.Wymiana da ci tyle że będziesz miał tą część na 2 letniej gwarancji.Dzisiaj tak robią wszystkie rzeczy począwszy od obuwia a skończywszy na autach maja wytrzymać do gwarancji,a potem masz utrzymywać ludzi którzy to naprawiają :( Ja mam swoja 2,5 roku miesiąc po gwarancji padł mi mikrostyk klapy bagażnika z klucza się otwierał a manualnie nie szło 120 zł ,teraz dwa miesiące w czśniej świeca żarowa,koszt 90+160 komp :cry: >Próbowałem robić to z rękojmi ale GM dał negatywną odpowiedź. A na mikrostyk stwierdzili za niska kwota,bo dopiero od 250 zł.Tyle mam dobrze że jestem pracownikiem fabryce Opla to mamy zniżki ,albo jadę do chłopaków i oni radzą.Cieszy mnie to że teraz mam to na gwarancji a klapę otwieram w 90% manualnie jak padnie znowu to na gwarancji wymienią :D
<<

boleknh

Posty: 367

Dołączenie: 29 Cze 2013 15:57

Miejscowość: Królewskie Miasto Kraków

Post 05 Lis 2013 18:14

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

Wymiana tego czujnika to 10min roboty znajduje się na przednim pasie zaraz przy chłodnicy ,troszke po prawej stronie stojąc przodem do auta,wchodzą do niego dwa cienkie czarne węże podciśnienia i wpinana jest wtyczka.Jak jesteś z okolic Krakowa mogę Ci go wymienić jak nie dasz rady.Niestety czyszczenie tego zaworu nie pomaga najczęściej psuje się elektronika,natomiast są przypadki że zawór oddaje odgłosy buczenia wtedy można zamontować taki specjalny tłumik dostępny w ASO za 99zł.U Ciebie niestety padł od strony elektronicznej.
BLACK HB 2.0 CDTI bez dpf-a CHIP 185km/425nm Powered BY GCS TUNING CHIP CHIP HURRRRAAAA
<<

k0s1

Posty: 72

Dołączenie: 16 Cze 2010 22:46

Post 07 Lis 2013 00:07

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

dzięki boleknh za instrukcje gdzie szukać tego czujnika. w wolnej chwili obadam sprawę, sprawdzę model i zobaczę w jakim jest stanie. Jak nic nie wymyślę to zamówię nowy i wymienię. od prawie tygodnia spokój więc nie ma parcia. Niestety jestem z okolic Poznania więc do Krakowa jest kawałek. Powalczę sam a jak nie to dam do mechanika.
<<

boleknh

Posty: 367

Dołączenie: 29 Cze 2013 15:57

Miejscowość: Królewskie Miasto Kraków

Post 07 Lis 2013 15:37

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

Czujnik kup nowy w serwisie,nie baw się w używki czy jakieś zamienniki.Koszt nowego ok 250-300zl zależności od marży ASO.
BLACK HB 2.0 CDTI bez dpf-a CHIP 185km/425nm Powered BY GCS TUNING CHIP CHIP HURRRRAAAA
<<

Wojtassss

Posty: 1271

Dołączenie: 27 Wrz 2012 11:20

Post 12 Lis 2013 09:55

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

...
Ostatnio edytowany przez Wojtassss, 16 Gru 2013 00:28, edytowano w sumie 1 raz
<<

Wojtassss

Posty: 1271

Dołączenie: 27 Wrz 2012 11:20

Post 12 Lis 2013 12:51

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

...
Ostatnio edytowany przez Wojtassss, 16 Gru 2013 00:27, edytowano w sumie 1 raz
<<

pawelpio

Posty: 49

Dołączenie: 16 Paź 2013 18:41

Post 09 Gru 2013 19:02

Re: Komunikat "Awaria samochodu, skontaktuj sie z serwisem"

Mi ten komunikat wyswietla sie przy wjezdzaniu pod wzniesienia :/ zmula auto na 2000 obr i jak teren sie. Wyrowna to jest ok
<<

Wojtassss

Posty: 1271

Dołączenie: 27 Wrz 2012 11:20

Post 09 Gru 2013 21:29

Re: Odp: Komunikat

...
Ostatnio edytowany przez Wojtassss, 16 Gru 2013 00:58, edytowano w sumie 1 raz
PoprzedniaNastępna

Forum Opel Insignia poleca:

Powróć do Silniki Diesel

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości